Pendragon

PendragonАнглия на легенди и предания, пречупена през очите на авторите – или по-точно, във времена взети от средата на 6-ти век, когато Крал Артур и неговите рицари на кръглата Маса властвали над феодално общество, яздили в лети брони, носели дълги копия и общо взето се държали така, сякаш принадлежат на късното средновековие от 13-ти век. Ако идеята за този исторически миш-маш ви допада, то значи ще харесате неясната идея (за това по-късно) наречена Издигането на Пендрагън, според която едно десетилетие под властничеството на Крал Артус се равнява на век от европейската история. Добре дошли в Pendagon!

ПЕРСОНАЖИТЕ

В Pendragon повечето персонажи са рицари. Дадени са правила за създаване на всякакви магьосници, но именно рицарите носят на плещите си тежестта на приключенския занаят. В играта са дадени два вида механика за създаване на персонажи – Опростен и Разширен. В Опростения вид персонажите се избират за членове на основната християнска група и живеят в Салсбъри, графство описано в детайл в книгата. В Разширения вид играчите могат да принадлежат на всяка част от Англия и голяма част от Европа. Създаването на персонажи в Pendragon предлага огромен списък с възможности. Водещият може да позволи или забрани определени елементи от него без проблем. Например, расовите бонуси дават на персонажите повече или по-малко от даден показател – но не винаги по равно. Пиктите са определено по-слаби от останалите раси. За щастие, нищо в книгата не пречи да не спазвате определено правило – те не са интегрирани в системата за направа на персонажи. Това също означава, че направата на персонажи отнема доста време, но и дава голяма свобода.

ПРАВИЛАТА

Pendragon използва изменена версия на системата на Call of Cthulhu/Runequest. Уменията и показателите са в рамките от 1 до 20 и рядко по-високи. Играчите се опитват да хвърлят по-малко с 20-страничен зар спрямо умението или показателя, за да успеят в начинанието. Има и допълнителни правила, но това е основата. Понеже Pendragon датира още от 1985-та година, тя носи чертите на по-тежките откъм правила системи, където всичко е приплетено в системата.pendragon2Най необикновени в правилата на Pendragon са Индивидуалните качества и Страстите. Индивидуалните качества са двойки противопоставени качества и недостатъци, чиито стойности общо дават 20. Примери са Въздържаност/Похотливост, Горд/Срамежлив, Храбър/Страхливец и т.н. В ситуации където персонажът се опитва да направи нещо, което противоречи на неговата индивидуалност, той трябва да хвърли зар спрямо нея. Така персонаж с Похотливост 15 и Въздържаност 5, който се опитва да избегне нагоните си спрямо красива дама за да удържи на обета си трябва да хвърли по-малко спрямо Въздържаност. Качествата променят стойностите си с натрупване на опит от персонажа. Така ако персонажа от горния пример успее да се въздържи от нагона, той може да увеличи своята Въздържаност спрямо спад на Похотливостта.

Това правило допълнително се усложнява от това, че различните Индивидуалности се ценят различно сред нациите и обществата в играта. Така че е трудно персонаж да бъде едновременно добър езичник и добър рицар, защото езичеството цени Гордостта, а рицарството цени Скромността. Различните религии и професии могат да променят някои черти.

Страстите са обикновени качества като Лоялност към някой владетел, Любов към дадено семейство, или Страст към дадена дама (или дори кралицата – често срещан проблем). Страстите са донякъде различни от Индивидуалните качества, но служат за същата цел: да налоат в играта моралните, религиозни и романтични основи на Артуровите легенди. Някои могат да намерят правилата прекалено строги и ненужни, но на мнозина други те ще допаднат. Освен това те дават на играта усещане за надмощие на човешката природа над волята, което е удачно за често трагичния романтизъм от тези времена.

Друго интересно правило в играта е начина, по който минава времето. Често в рамките на една сесия може да измине цяла година, а за рицарите се рпедполага че си стоят във владенията през зимата и приключенстват само през горещия „приключенски сезон“. Зимните правила покриват неща като брачни съюзи, раждания и смърт, както и натрупването на Слава, оценка на делата на рицара, които е извършил през изминалата година, както и неговите богатства и развитието на неговия род. Колкото повече Слава има рицаря, толкова по-известен е той на длъж и шир.

Останалата част от книгата е заета със специфични правила за неща от живота на рицарите, включително провеждане на дуели, турнири, ловни походи и т.н. За всеки отделен случай, правилата са приплетени с информация за живота и ролята на рицарите в него.

В книгата ще намерите и правила за магьосници, чиито заклинания са доста средновековни по атмосфера и често включват неща като промяна на времето, благославяне на брак, хвърляне на проклятия срещу врага и т.н. Интересни възможности, но като цяло магьосниците са на заден план когато дойде време за приключения и нямат същата роля като героите-рицари.

И ОЩЕ…

В книгата ще намерите и обширна и добре написана информация за географията на Артурова Британия, статистики на неигрови персонажи (включително известни личности като Артур, Гуенивир, Ланселот и т.н.), приключения, история, религия, цени на стоки, възпитание и такт, и всички други неща, от които Водещият се нуждае за да проведе приключение от Артуровите времена. Книгата е изпълнена с цитати от различни източници, и те се използват за илюстрация на правилата подобно на последното издание на Call of Cthulhu. Изключително приятно четиво. Илюстрациите са също много добри и покриват точно не-точно-историческата атсмофера на игровата вселена. В края на книгата е включена и карта на Британия.