Dungeons & Dragons (Автори: Стефан Кънев & Апостол Апостолов)

dnd logoDungeons and Dragons e без съмнение първата, най-известната и най-играна система по целия свят от зараждането на жанра до ден днешен. Тя има вече тридесет години история и милиони фенове из целия свят, както и е основател на цяло течение в приказната литература, повлияла на развитието на десетки известниавтори. И не на последно място, по нейните светов са създадени десетки компютърни игри, сред които най-популярни са Baldur’s Gate, Planescape: Torment, Neverwinter Nights, Birthright и Icewind Dale.


dnd basicОт появата си през 1974-та година Dungeons and Dragons преминава през три издания. Първото издание, наричано просто Dungeons & Dragons, или Basic D&D, както се е наричал стартовият пакет с правилам, е създадена от Гари Гайгъкс и Дейв Арнесън. Идеята хрумва на авторите от тактическата настолна игра носеща името Tunnels & Trolls. Първото издание преминава през над 15 допечатки, като първите са имали вида на аматьорски брошурки докато последните догонват качеството на професионален продукт. Първото издание на D&D се е състояло от четири комплекта с правила, като всяко от тях позволявало игра с по-високи нива персонажи и доразвивало системата. Накрая, всички правила излезли в една обща книжка. За D&D бил създаден светът Mystara, който не бил първият измислен свят за D&D – това бил Grayhawk, творение на самият Гари – но бил първият публикуван такъв, под формата на 14 книжки описващи отделните месности.

phb2Още с първите признаци за успех на D&D, Гари Гайръкс и Дейв Арнесън имали планове за нещо голямо, ролева игра която да доразвие всички елементи на тяхното творение и който да представлява паралелно развиван „D&D за професионалисти“. С това не дошъл края на D&D1 и за първото издание излизали книги чак до 1991-ва година. Но с появята на AD&D – Advanced Dungeons & Dragons – играта предизвиква страхотен бум в света на ролевите игри. Тя остава дефакто непроменена за над 15 години – излязлата няколко години по-късно AD&D2 не е ново издание, а ревизирана версия на AD&D без коренни промени. Именно за AD&D TSR създават голямо количество игрови светове, които пускат на пазара. Такива са Forgotten Realms, Birthright, Dragonlance, Dark Sun и др. За нея излизат внушително количество приключения, новели, модули; общият брой на излязлите книги обвързани с нея е над 10000!!!

dnd booksОсновните правила (ядрото) на AD&D и последвалите ги издания са поместени в три книги. Player’s Handbook има всички правила, нужни за създаването на герои, воденето на битки, екипировката и магиите. Dungeon Master’s Guide съдържа информация и съвети за водещия за всичко което ще му е нужно докато води. Третата книга, Monster Manual съдържа допълните същества и раси които водещият може да допусне в своите игри.

WotC logoБлагодарение на множество грешки в маркетинга, TSR изпада в немилост в края на 90-те и се намира на крачка пред банкрута, докато работи над дългоочакваното трето издание на системата. Компанията Wizards of the Coast вижда в това възможност да придобие водещата ролева система в света и закупува TSR. Под ръководството на WotC в края на 1999-та година излиза Dungeons & Dragons Third Edition – третото издание на D&D, което коренно променя архаичния модел на предишните игри на TSR и въвежда в играта почти всички модерни принципи, наложени в ролевото хоби. Четири години по-късно, в края на лятото на 2003-та година излиза и ревизирано издание, наречено простичко D&D 3.5.

Dungeons and Dragons 3.5 е продукт на двадесетгодишни тестове и преработки. В резултат, тя е лека и удобна за игра. DnD3.5 е изключително дружелюбна към новите играчи и може би е най-подходящия избор ако сега се захващате с ролевите игри. Правилата са интуитивни и лесни за заучаване и рядко ще ви се налага да прибягвате до справки с книгата по време на игра. Системата е базирана на класове (два вида – основни и престижни), героични качества наречени „дарби“ и малък брой обширни умения, насочени главно към приключенския живот на персонажите. В D&D 3.5 имате избор между 12 класа (професии) които са Варварин, Бард, Духовник, Друид, Боец, Монах, Паладин, Рейнджър, Авантюрист, Чародей и Магьосник, всеки от който ви предлага различен стил на игра. Също така, вашият герой може да бъде една от 8-те основни игрови раси – хора, джуджета, елфи, полу-елфи, гноми, полуръстове и полу-орки. Расите и класовете са добре разработена и документирани в основните книги.

d20 logoD&D 3 / D&D 3.5 е все още млада в сравнение с предшественика си AD&D, но няма да е преувеличение ако кажа, че за нея има повече излязли книги отколкото за целите 15 години на второто издание. Това се дължи на факта, че Wizards of the Coast публикуваха изключително либерален лиценз, позволяващ на всеки да използва системата, залегнала в основата на D&D3/3.5 и наречена D20 System, за да създава и продава собствени ролеви игри, наподобяващи на D&D, или допълнения за D&D при определени условия. При това без да плати и един долар на Wizards of the Coast – напълно безплатно! Това съживи целия ролеви пазар като позволи на никого неизвестни автори да публикуват своите (често много качествени, но и често плачевно слаби) продукти до лъскавите томове на D&D. Количеството книги от трети автори надминава в стотици пъти издателските възможности на WotC и може дори да се каже, че надминава по обем всички не-D20 продукти, издавани по света.

Автори: Стефан Кънев & Апостол Апостолов