„Dungeons & Dragons: The Elemental Might“ – една добре представена ролева кампания

Първият филм по най-продаваната ролева игра в света не можеше да се отличи с особена оригиналност и дори беше откровено посредствен. Гледан в подходяща компания обаче беше доста забавно да се коментира от гледна точка на системата какво се случва всъщност във филма и защо изглежда за простосмъртните толкова нелепо. Честно казано на мен филма ми хареса. Въпреки това към новината за втора серия на филма подходих с известно предубеждение, свързано със синдрома на вторите серии. При положение, че първата беше най-малкото посредствена не ми се и мислеше какво чудо ще е втората.

И сгреших. Не, филма не е нещо велико, невероятно и съвършено. Дори за неиграещите ролеви игри ще се стори доста банален и може би само малко по-добър от първият Dungeons & Dragons. Въпреки това според мен от гледна точка на представянето на структурата и един типичен начин на развитие на ролева кампания, филмът е направо прекрасен. Има го Големия Зъл (Дамодар от предния филм се завръща) има го водачът на групата, магьосника, доховника, крадеца и в този случай варварина. Нещо повече – това не са оръфляците-крадци, които се мулткласнаха на бойци и дигнаха 100 нива за 2 дни от първата част тук просто липсва. Всеки от персонажите в групата вече имаше зад гърба си героична история преди да се запъти на към спасяването на кралството и беше избран за задачата именно заради способностите си. Имаше неочаквани сюжетни обрати (е не чак толкова неочаквани), предателства, загинали герои и, разбира се, дракони.

Колкото до актьорите, повечето от тях не са сред известните, както Джереми Айрънс в първата серия. Все пак някои от имената или физиономиите може и да са ви известни, ако сте сред гледащите английски филми (да, филма е сниман в по-скоро английски, а не холивудски маниер), например Брус Пейн в ролята на Дамодар или Рой Марсдън като архимаха Оберон. Въпреки това мисля, че всички се справят достатъчно прилично с ролите си без да преиграват твърде. Ефектите от своя страна не са на холивудско ниво и си личи, че филмът е бил нискобюджетен, но въпреки това стоят доста прилично и в не дразнят особено, като са добре вплетени в действието. Макар че драконите и тук са доста грозни.

В заключение – ако не подхождате с особено предубеждение към филма мисля, че ще откритете един доста приятен начин да прекрате час и половина два някой скучен слетобед. Още повече в комплект с други ролеви играчи.

Оценка: 7/10

Автор: Димитър Чизмаров /DeepBlue/

За коментари: темата на форума.