„Мобилна Връзка“ („Cellular“)

Ако някой ме попита, кой е най-тъпият филм, който съм гледал наскоро, моментално бих отговорил Мобилна Връзка(Cellular)!

Това нещо е определено, като екшън но уви. Всъщност е една огромна глупост, която би се харесала вероятно само на някой побъркан фен на телефони Nokia. Без да влизам в подробности, целият сюжет се върти около сглобяването на един стар телефон от една вече поостаряла русокоса дама(Ким Бейсинджър), която бива пленена и държана в някакъв таван, на незнайно място. Ролята на главния похитител се играе от Джейсън Статъм, който както обикновено няма много реплики, но за сметка на това доста убедително играе лош, висок, плешив човек с черно кожено яке и характерен тембър и акцент. И тъй жената сглобява телефона, набира номер, естествено започващ с 555, защото такава централа няма в щатите, и се свързва с един сульо, който си кара джипа. И се започва! То не беше свършване на батерията, изпускане на телефони, крадене на коли, бягства…

Репликите във филма се отличават с кратко времетраене и множество повторения, „Затворена съм в някакъв склад!“, „Помощ държат ме затворена в склад“, „Нямам представа, защо ме държат в някакъв склад, помощ“ и др. Очевидно сценаристите са имали силен запек, и са сметнали, че на зрителя ще му е интересно, как мобилния телефон на главния герой губи връзка, докато той се изкачва по някакви стълби, героят спира по средата на стълбището и започва да вика, „Помогнетее-еее-ее!“, но не се сеща да се върне обратно. Още по-странното е, че връзката се губи в самото полицейско управление! Ако още не сте се сетили, 99% от полицаите в управлението са корумпирани, освен един, който пък е пред пенсия. В последвалите напъни в тоалетната, върху бялата тоалетна хартия, сценаристите са успели да измислят още един начин да ти спре мобилния телефон: влизане в тунел! Невероятно, как ли са се сетили?! А за покачване на адреналина имаме и навлизане в насрещното движение с откраднато порше! О-о-о-о, това е страхотно! Всички коли около поршето се отклоняват встрани, някои се преобръщат, а всичко завършва с едно чудесно масово сблъскване, на стари модели автомобили, имат явно излишни в авто-моргите. Но все пак от цопването на лайното, на сценаристът му е пробляснала гениалната идея: модерните телефони могат да записват видео. Не, не, не, стига! Не мога да поема толкова гениални идеи в един филм. Но това не е всичко, главната героиня, която през цялото време стои „затворена в склада“ и говори по стар телефон на парчета, е биоложка и чрез познанията си по човещка анатомия и парче счупено стъкло в ръка се освобождава от близо 150кг. говедо, на име Димитри. Не знайно как и той полицай. Ако някой случайно гледа филма, нека да обърне внимание, стори ми се, че двама от неназованите злодеи се казват Димитри, но не мога да издържа да гледам пак.

Специално ще спомена и за музиката на филма. Според мен това беше само едно парче, което на фона на филма дори беше добро и ако по някакъв странен начин беше нагласено така, че да има общо с кадрите, които гледа зрителя можеше и да остана с малко, повтарям малко, по-добро впечатление от филма.

Няма да издавам целия сюжет, защото може да има някой умопобъркан, който да желае да даде 4-5лв за да го гледа, но все пак ще спомена една дума: плоско и още една: елементарно а може и направо тъпо. Когато бях малък и ходех да си вземам видеокасети от видеотеката(в която бяха пиратски основно), и се опитвах да взема някой подобен екшън, дори човекът който даваше касетите правеше намусена физиономия с думите „Ами, може и да ти хареса…“, преглъщайки „ама се съмнявам!“. Обикновено такъв тип филми никога не излизат на голям екран, и се издават от абсолютно неизвестни компании само за видеокасети. Та в този филм, дори нямаше негър, който да говори простотии.

Официална страница на филма
Информация за филма в IMDB
Тема за коментари