„Съкровището“ („National Treasure“)

И така, както вероятно предполагате, отново на мен се е паднал тъпият филм. Този път е прехваленото Национално Съкровище. Въпреки че във филма участват все качествени актьори(Никълъс Кейдж, Диане Крюгер, Харви Кайтел и др.) самият филм се е получил посредствен. Първото нещо, което ми направи лошо впечатление бе начина на снимане, зле разположени фигури, т.е. лоша композиция, снимки прекалено отблизо, снимки на лош фон, все неща, които ти се набиват в очите и ти развалят удоволствието. След това бих отбелязал пълната скука в началото на филма, времето през което целият киносалон очаква най-после да стане нещо и филмът да тръгне и се хили нервно на всяка постна шега, която сценаристите са вкарали в устите на героите. През това време аз шумно хрупах чипс с Хайнц кетчуп за да създавам атмосфера. Кетчупа за съжаление не беше в шише и нямах възможност да си го изсипвам в устата, да мляскам, да го изтървам, да подавам на съседите, ами си беше вграден в чипса. Ако не бях в средата на реда, можеше дори да изляза пред екрана и да се опитам да хвана за задника Никълъс Кейдж. Щеше да е забавно! И може би по-оригинално от баналния сюжет за изгубеното Тамплиерско съкровище, което никой не може да намери освентадааа… главният герой.

И така, нашият главен герой е роден и израстнал на село, при дядо си , завършил е повечето от университетите в САЩ, за които сте чували, както и няколко чуждестранни. Най-умният от умните, нужни са му само няколко минути съсредоточаване и веднага разрешава всякакви нелогични загадки. А един човек на 3.5 метра от мен се прозява, прицелвам се, изстрел.. и човекът кашля и се задушава от влезлият чипс в кривото гърло, този зад него го пляска силно по врата и парчето чипс се изстрелва и се забива в екрана точно между очите на мадам Крюгер, която е голям началник и разбира почти колкото нашето момче, и естествено веднага си пада по него. Това е повратен момент във филма, защото някой явно е забелязал некадърността на режисьора Jon Turteltaub и на оператора, както и на други от снимачния екип и е закупил достатъчно компютри и софтуер с които да вкара малко ефекти и да пооправи нещата. На фона на всичко това, се бърка непрекъснато един рус субект, който е почти толкова умен, колкото героя на Кейдж, но за сметка на това е по-богат. Той играе лошият! Антипод на Кейдж, той използва интернет търсачката yahoo, която винаги му дава точните отговори и той е една стъпка след по-добрия. И така във взаимни прецаквания, в които се включва и шефът на ФБР(Харви Кайтел) постепенно зрителите проследяват откриването на съкровището. Националното!

Освен некадърно направен филма е и некадърно замислен. Спекулацията с чувствата на родолюбивите американци, може и да им се харесва на тях, но за мен реликвите им от кратката история, която имат не значат нищо. Това, че декларацията на независимостта ще бъде залята с лимонов сок, или други фрапиращи факти изобщо не ме трогват. За мен един филм, който е направен 20 години след поредицата за Индиана Джоунс и не предлага нищо ново, дори е по-зле направен е посредствен. Сравнен с първия филм Tomb Rider, този отстъпва. И да обобщя: няма екшън, няма секс, няма хитри загадки и разгадавания, няма неочаквани обрати, няма негри, няма Анджелина Джоли, няма Харисън Форд, няма як микробус Форд и преследване(това пък защо??), и най-важното няма атмосфера във филма. Просто един посредствен филм, при това от Дисни!

Официална страница на филма
Информация за филма в IMDB
Тема за коментари