„Спайдърмен 2“ („Spiderman 2“)

Да си призная честно не харесах особено първия Спайдърмен. През целия филм се чудех дали ми е тъп или не, но накрая крайно нелогичния му според мен завършек ме убеди в неговата глупост. За това отидох доста предубеден да гледам „Спайдърмен 2“, като почти съжалих, че трябва да се разделя с 5 лева именно по този начин. В края на краищата обаче не съжалявам. Филмът се оказа забележително по-добър от предишния – злодеят е по-злодей, ефектите са по-ефектни и общо взето всичко в този филм е „по-“ спрямо първия. Изобщо приятно изключение от синдрома на втората серия (която обикновено е много по-слаба от предишната).
Особено ще ви хареса, ако си падате по филми с looser-и изпаднали в екзистенциална неопределеност в началото на 20-те си години. Иначе тия моменти са и най-досадните, но се изтрайват (почти бях решил да го оплюя мощно филма, но след това се пообърнах мнението). Останалите моменти компенсират достатъчно според мен, дори и типичните плямпания за жертвата, която трябва да направи супергероя в защита на великите ценности на свободата и справедливостта, бла, бла, бла – ядват се и минават почти между другото.

Издънката обаче е Кирстен Дънст – не играе лошо момичето, ама някак си с това излъчване на cowgirl от Средния Запад, не ми се връзва с висшето общество в което се опитват да я натикат. А и изминалите 2 години не й се отразяват добре на външния вид – преди поне имаше в какво да се загледа човек половин педя под брадичката, но явно сега интензивните програми за отслабване са го … ами отслабили. За сметка на това Алфред Молина в ролята на Доктор Октопус е невероятен, забележимо по-добър от Уилиам Дефо, който игра Зеления Гоблин в предната част. Изобщо и като злодей Доктор Октопус е доста по интересен персонаж от Зеления Гоблин.
За щастие тоя път филма завърши доста по-добре от първата серия. Всички знаете как свършват повечето супергеройски филми, героят избива злодеите, отмъщавайки за убитото си семейство (типичен пример The Punisher), или както в случай със Спайдърмен, геройчето пребива лошите, взимам момичето и отиват да си правят малки супергеройчета… е тук изтърваха момента с правенето на супергеройчета ;), ама от мен да мине.

И накрая – филмът си струва 5-те лева за гледане. Приятно лятно забавление за всички, които малко или много са или се чувстват деца дълбоко в себе си.

Автор:Димитър Чизмаров /DeepBlue/