„Герой“(„Hero“), или критика на здравия разум

Ако все още не знаете, че хората не летят и не ходят по вода, или че кървят когато ги наръгат с меч, то този филм няма да докара сътресения във вашия приказен светоглед.
И така предлагам на вашето внимание поредна китайска кинолента от обичния стил на битов екшън (приключенски филм при озвучаването на който се насичат дърва за зимата).

Древен Китай. Около 200 г.пр.н.е. Китай е разделен на шест кралства, от които едното, Кин, има амбицията да обедини Китай със силата на несъкрушимата си армия. Дотук беше с историята …
Филмът разказва за диалектичен двубой между краля на Кин и един наемен убиец. Пред погледа ви една след друга ще преминат три версии на предисторията (по едно време става досадно).
Не мога да отрека зрелещността и красивите пейзажи, но те са напълнени с толкова смешни абсурдизми….

Невероятна гледка представляват наредените в редици служители на Кинската кралска администрация в двора на Забранения град, които всъщност по брой малко надвишават сегашната администрация на днешния Китай и всъщност наброяват около 99% от тогавашното население на кралство Кин.По тази логика още по-голямата армия на Кин сигурно е наемна. Което се подтвърждава с прекалената церемониалност и навява спомена за Египетско жречество или Римските преторианци …

Във филма не са забравили и намек на съвременото въоръжение – не само че войните на Кин бяха прилежно въоръжени с максимилианови брони и студеопорови щитове, но и прилагаха такива модерни средства за водене на война като системи „Град“. въпреки това градушката, или по точно дъжда от стрели явно вече бе отживял своето време в тази далечна епоха, защото героите на филма с лекота ги отбиваха със ръкави от коприна, изтъкана за пръв път 500 години по-късно.

Филма завършва с интересна препратка към историята за създаването на Великата китайска стена от първия император от династия Кин. Странно, но излиза че първия император явно е живял близо 1000 години по тази логика….

След това разкатаване на сюжета обаче не мога да не призная, че във филма (характерно за китайците) има дълбоко заровена скрита философия … ама много заровена. В нея тези които не се отегчят от праказното в първите 10-15 минути могат да научат интересни неща за връзката между древната теория на бойното изкуство и древната калиграфия. А също така и интересни политологически постулати … но за тях ще трябва да издържите до края на филма.

Е това е което исках да споделя и предупредя тези които все още не са го гледали.

Автор:Владимир Крилов – Avisian