„Троя“ („Troy“)

Нека първо ви кажа – забравете „Илиада“. Да, тази, дето сте я учили в училище. Забравихте ли я? Е, сега вече може да отидете да гледате филма. Защото, въпреки че е прилично далеч от оригиналната поема (знаем ли изобщо колко е „оригинална“ 3 хилядолетия по-късно?), филмът, според мен, си заслужава гледането.
Едва ли е изненада за някой историята на филма – разправя се за Троянската война, единствената позната на човечеството война, водена заради любовна история. Няма да задълбавам защо и как е започнала войната – всеки, мисля, е чувал за прословутата Елена. Точно тя обаче, е една от слабите черти на филма. Диане Крюгер, която изпълнява ролята й… ами не мога да кажа, че не е хубава, ама нещо й липсва. Няма я очакваната земепомитаща, сърцеразбиваща красота, заради която бихте очаквали да започне война. Иначе се старае момичето да си изиграе ролята, ама то и без това няма какво толкова да играе. Освен да се прави от време на време на тъжна и съкрушена. За другите що-годе главни женски роли няма какво толкова да се каже – и Андромаха (Сафроун Бъроуз) и Бризеида (Роуз Бърн) си стоят стабилно по местата и се справят добре. Като сме подкарали по роли, определено трябва да се спомене чудовищният кастинг от мъжка страна. Брад Пит прави невероятна роля като Ахил (те този човек наистина е роден да бъде най-великия убиец на древността), Ерик Бана също е страхотен като доблестния Хектор. Всъщност цялата история се върти най-вече около тези два персонажа, останалите попадат леко встрани (дори и Парис и Елена). След тях Орландо Блум прави поредната си добра роля (и пак до стрели опира ;) ), Брайън Кокс и Питър О\’Тул са съответно двамата царе Агамемнон и Приам, а Шон Бийн е Одисей (също добра роля, но доста малка). И, да, нека не забравяме десетките статисти, помогнали в пресъздаването на бойните сцени.

Несъмнено в близките години при мащабни бойни сцени все ще се налага сравнението с „Властелинът на пръстените : Завръщането на краля\“. От тази гледна точка филмът губи от „Властелинът“, макар и не с много. Бойните сцени са заснети с размах и са доста добри, поне според мен, но някак си не им достига малко до епиката от последната част по творбата на Толкин. Не се наемам да твърдя доколко са реалистични, но мисля, че чудесно вършат работата във филма.
Няма да се връщам обратно към историята и да ви я преразказвам, тъй като всички сме слушали за Троя достатъчно. А тъкмо и някои от изненадващите разлики ще ви хванат неподготвени. Ще добавя още една критика към филма – можеше да го направят все пак малко по-кратък. Можеша да отрежат поне едно 10-15 минути от началото и средната част, където на места действието излишно се протака. Но тъй или иначе, на мен филмът доста ми хареса. Надявам се, че и следващите няколко очаквани от мен филма ще ме изненадат поне толкова (да се надяваме и повече) приятно, колкото „Троя“.

Автор:Димитър Чизмаров /DeepBlue/