„Азуми“ („Azumi“)

Да си кажа първо, че когато седнах да гледам “Азуми”, не очаквах кой знае какво от филма. А в началото той не само успя да потвърди тези очаквания, а беше дори по-зле. “Е, няма как, ще се жертвам в името на обществото” си казах и продължих с опитите да го гледам. За какво се разправя? В годините преди Токугава да стане император на Япония, след една особено жестока битка придворният свещеник дава задача на майстор Канбей да събере “екип” от убийци и подмолно да изтреби противниците на Токугава. И той се заема съвестно със задачата – под това разбирайте 10 и повече години обучение на деца сираци, едно от които е и главната героиня Азуми. Тъй или иначе, обучението им завършва с тежката задача всеки да убие най-добрия си приятел, за да докаже, че може да бъде убиец. “Оф, баси тъпотията се очертава”.

Така си е. Тъпотия. Някъде до около 30-тата или 40-тата минута на филма, когато почти бях решил да не го догледам. Явно по това време и на актьорите им е писнало, хванали са катаните, които толкова некадърно размахваха до момента, и са изклали половината екип, начело с оператора, сценариста, шефа на ефектите и хореографа на битките. И продължили да снимат филма за кеф.

И наистина от този момент нататък (около появата на братя Саджуки) филмът си остава с тъп сценарий, но поне става много забавен (е, да, ако си падате по японски псевдосамурайски „йекшъни“, в които умиращите противници и кръвта се леят на килограм не, ами на килотон направо). Да не говорим, че качеството на операторската работа и специалните ефекти вдигат набързо няколко нива и филмът става буквално еталон за качествен манга-подобен екшън. “Убий Бил”, че дори и “Матрицата” (в бойните сцени) имат още много банички да излапат и боза да изпият, докато стигнат същото ниво. Така или иначе, няма да се разминем без стандартните летящи герои и изпълнения one man army… one Azumi army исках да кажа…

Не търсете в него дълбок философски смисъл, макар че, типично по японски, нищо чудно и да го намерите, ако се замислите. Ако не друго, поне може да се насладите на изключително качествен екшън и на две красиви японски муцунки (самата Азуми и едно девойче, наречено Яе във филма… ех, само муцунките за съжаление). И, да… Бижомаро Могами (като го видите, ще разберете какво имам предвид ;) ).

Тъй че взимайте големите мечове, налапвайте пуканките и приятно гледане! Стига да издържите първия половин час.

Автор:Димитър Чизмаров /DeepBlue/