Fading Suns

Издател – Holistic Design
Автор – Bill Bridges и Andrew Greenberg
Корица- Rob Dixon

Приблизително през 100-ната година от новата ера две извънземни раси (Jumpmasters) са разработили система за междузвездни пътувания – портални скокове. Порталите направили възможни пътешествията между отдалечените ъгълчета на Вселената със скорост над светлинната. През това време по-млада раса – Marauders – започнали война със създателите на порталните скокове – и всичките три раси, всяка по свой начин велика, потънали в забвение. А на Земята през това време, в началото на 23-ти век, човечеството се обединило под егидата на общо правителство, образувайки така наречената Първа Република. През 2305 година корабите на земляните случайно се натъкнали на портал на границата на Слънчевата система. Започна активно развитие на междузвездните пътувания и към 2500 година човечеството се плъзва из целия достъпен му космос. Първата Република бива погребана под собственото си тегло и тромавост, но не се разпада. Появява се силно класово разслояване и аристокрация. Някъде по това време на галактическата сцена се появил Пророкът, който донесъл със себе си вярата в Прародителя. След смъртта на Пророка, църквата станала още по-силна.
През 2700 година човечеството се срещна с първата разумна раса, възникнала на базата на конете – Shantor. "Общуването" с чуждите раси, както и с по-нисшите форми на живот, бързо се разпростаранило сред хората. Но през 2945 година "облагородявайки" поредната мирна раса, хората не обърнали внимание на силно технологично-развитата раса Vau. За щастие всичко преминало мирно и кротко. През 2955 година човечеството срещнало още един силен противник – Ur-Ukar. Само Църквата успяла да обедини хората и да ги мобилизира да разгромят враговете.

През 3500 година Църквата и Републиката се контролират от интересите на търговските корпорации. Човечеството преживява 500-годишен период на възход. Но това не можело да продължава вечно – малките проблеми се превърнали в големи, а за човечеството настъпили Тъмни времена. Колонии и части от колонии се отделяли и се превръщави в държави, кралства и т.н. Аристокрацията почнала да процъфтява и да се домогва до властта. Множество системи затворили порталите си и прекъснали отношенията си с другите човешки поселения.

През 4525 година през портал в една от колониите проникнали Варвари, които почнали да завземат поред колониите. Това позволило на един от предприемчивие царе, Владимир Първи, да обедини човечеството в Империя. Към 4550-та година Владимир преуспял в обединението, но бил подло убит в деня на коронацията. Следващите 450 години нов император не бил избиран, властта преминавала от регент към регент. Но през 4900 година върху човечеството се стоварили Симбионти – същества способни да превръщат всяко живо същество в себеподобно. Конфликтът преминал в студена война и към 4995 година човечеството било принудено да избере нов император – Алексус Първи. Именно в този момент и започва дейтвието на ролевата игра Fading Suns. А скоро добре обработеният игрови свят ще бъде достъпен и за почитателите на ДнД 3.