„Евалорм“


В нашата страна да си създател на ролеви системи изглежда като особено престижно занимание. По мое лично впечатление едва ли не всеки трети играещ ролеви игри създава собствена система или свят (включая и моята (не)скромна личност). Ако случайнo се интересувате по-подробно от всички тези проекти, списъкът, създаден от Богдан Маринов (Daggerstab), може да ви бъде една полезна отправна точка. Но да не се отклонявам от темата. Настоящата статия ще ви запознае с един от по-мащабните проекти, който по мое лично мнение е сред малкото със сериозни шансове да бъде завършен. Приятелите ни от екип „Enchanters“ се съгласиха да напишат настоящото превю на техния проект по наша молба (уверяваме ви, не сме чупили много пръсти:) ), за да ви запознаят със света на Евалорм, който през месеците на разработка претърпя доста промени. Но нека не ви задържам повече с празнословия. Приятно четене! 

DeepBlue


Всичко започва отдавна – на 25.09.2003, когато група младежи от София започват разработката по една ролева игра. Тя започва меко казано трагично – първоначално няма нищо общо с фентъзи, а повече с Дж.Р.Р.Толкин, автор, които групата боготвори. По-късно с течение на времето идеята напредва и се променя, от повечето измислени неща остават само имената; величествени градове стават на прах, раси изчезват от лицето на земята. И днес ще бъде чест за нас да представим нашия проект. 

В огромната вселена, която няма край, се намира малко континентче, откъснато от останалите благодарение на огромната водна площ, която обикаля около него – океанът Разруха – непреплуваем и страшен, смъртоносен дори за най-опитните мореплаватели. Самият континент е обикновен, изпълнен с планини и реки, гори и блата. Това, което го отличава от останалите места са расите, които го населяват: джуджетата, наричащи се грархи, с каменна кожа и коса от жилав метал; нелфите – древни потомци на могъща раса, покварена и разрушаваща всичко наоколо; демориките – ужасяващи създания, които могат да накарат
и най-смелия воин да изтръпне; ниолтите – пазителите на горите и на природата, вълкоподобни създания, наричани вълколики; сатирите – поклонниците на живота, пазещи дърветата като собствени деца, с кози крака и човешко тяло, с огромни извити рога, които можели да наранят всекиго; и най-слабата, но и най-разпространена от всички раси – кратко живеещите хора. Но това не са всички разумни създания, населяващи Евалорм – из сухите пустини можете да срещнете странни създания с четири ръце и змийска опашка, които се наричат “наги”, да опознаете повече търговските способности на расата, която живее под водната повърхност – вийците, както и още много други, правейки света на Евалорм пъстър и интересен.

Всички тези създания не живеят мирно помежду си – Евалорм е свят, изпълнен с политически интриги и войни, религиозни сблъсъци и мистериозни убийства. През вековете най-много са се отличили три центъра, които днес са основа на най-голямата военна и политическа мощ на Евалорм: Ятир, Сеялфат и Кенвийр.

Ятир е основата на механиката и всички технически механизми на Евалорм. Намира се в центъра на континента, в ледена пустиня, обгърната от всички страни с високите планински върхове на Планините на Окото – да, защото Ятир означава “око” (една от думите, запазили се от древните езици), наречени така поради факта, че се намират в центъра на континента. Тук се събира част от най-големите мъдреци и механици на Евалорм. Често е имало опити от всички останали държави за атака над Ятир, но той (и по-специално неговите машини) е нанасял досега изключителни поражения над противниците си, поради което градът на механиката е станал един от най-уважаваните градове, с които и най-могъщите владетели се съобразяват. В Ятир се съхраняват изключително ценни ръкописи и странни теории за създаването на света, а повечето от машините дори не виждат нещо повече от ледената пустиня.

Сеялфат и Кенвийр – най-мразещите се центрове на силата в Евалорм, чиято вражда започва от различие в религията. Сеялфат е градът на магьосниците – проповедниците на така наречената “Права вяра”. Въпреки това Кенвийр, малка човешка държава, която в последствие се прочува с могъщите си бойци и суровия начин на живот, става най-голямата империя на континента, съществувала до момента – създава нова вяра, наречена от магьосниците “ерес” – вярата в един-единствен бог, Награш. Първоначално конфликтът бил чисто дипломатически, но няколко години по-късно започва унищожителна война – магьосниците успяват да контролират повечето от човешките държави около Кенвийр и първите битки биват спечелени от тях. Въпреки това мощта на Кенвийр бавно нараства, докато държавата не достигна днешните си размери на огромна империя, просъществувала вече 23 години – нещо, което не се е случвало дори през изминалите легенди, oтдавна превърнали се в нищо повече от мъгла за нас.

Въпреки, че в момента на континента е настъпило затишие, мир няма, като поне веднъж месечно има малки схватки между различните държави и раси. Това прави Евалорм един опасен свят дори за най-опитните приключенци – по време на странстванията ви можете да срещнете странни създания, които биха “изсмукали” жизнената ви сила, огромни дракони и опасни змейове, глупави и силни създания, както и дребни и хитри същества; магьосници, крадци и воини, които ще разнообразят вашето ежедневие.

Но Евалорм не е просто един свят – заедно с него върви и система за протичане на битка, за създаване на магии и за правене на умения – неща, които са наложителни в една ролева игра. Има различен тип системи, като обикновено общото между тях са заровете – шестстенни, четиристенни, десетстенни, х-стенни и т.н. За да можете да ползвате системата на Евалорм са ви нужни шестстенен зар, малко търпение, за да разучите правилата, и много свободно време.

Няколко думи за бойната система – това са правилата, без които в играта ви могат да настъпят безредици и най-често караници между разказвачите и играчите. Бойната система в Евалорм е проста и реалистична, няма дълги сметки, които могат да развалят играта ви.

Самата система е изградена на формулата “показател + умение + зар/ове > сложност”, като максималните точки на показател са 15 (с малки изключения), а на умение – 10; заровете биват в диапазона 1-3, в зависимост от нивото на владеене на умението.

Принципът на уменията е същия, с единствената разлика, че тук сложности могат да бъдат измисляни от самите играчи и/или разказвачи, като има по 8 примерни сложности за всяко умение.

Накрая – магическата система. Тя е замислена като система с голяма свобода на действие – магьосниците няма да имат строго определени магии, а ще измислят такива в игра (като обясняват действията си на останалите или само на разказвача), като сложността им ще се определя по определени правила.

“Затвори очи. Изчисти съзнанието си от тягостните мисли и житейските тревоги на твоя Свят. Сега те са без значение. Прелети през безкрайността на Времето, докато стигнеш самия ръб на Съществуванието. Там,
където е абсолютното Начало. Там, където е безвъзвратният Край. Понеси се през вечния мрак на Нищото. Нищото, което властва тук, в Началото и в Края на Битието. Протегни ръце. Докосни се до самото Божествено Знание, до Великия Разум на Всемира. Разум, който не се е родил, нито ще умре. Разумът на Кръговрата. Усети силата на Сътворението в сърцето си, в ума си, в душата си. Почувствай Светлината, озаряваща лицето ти. Ти си свидетел на едно ново Начало. Свидетел си на Създаването на един Свят.

Какво е Евалорм? Свят на хармония и свят на хаос. Свят на мир и свят на война. Свят на любов и свят на раздор. Свят, разкъсван от вечната борба между Доброто и Злото, творение на Богове и плячка за Демони. Всяка частица от този свят повтаря екота на древни битки, в недрата му спят погребани останки от славни епохи, във въздуха са се просмукали легенди за герои, за божества и за зли твари. И всичко, което е неразделна част от този свят, е Магия. Магията е същността, причината и следствието. Магията осмисля, изгражда и предизвиква всичко, което е. Магията, това е Животът. Магията, това е Времето. И тук, на Евалорм, тя може да бъде контролирана.

Кой е Евалорм? Един общ живот и едно общо съзнание. Животът и съзнанието на хиляди твари, на десетки разумни раси, които притежават малка част от Великия Разум. Както в едно съзнание възникват противоречия, колебания и конфликти, така и в Евалорм избухват свади и раздор между създанията, народи падат победени или се радват на своя триумф. Но когато се появи сила, гибелна за всеобщото Съзнание, когато бъде застрашен Животът, всеки, в чиито гърди бие сърце и чийто ум не се поддава на мрака, в едно се изправя срещу Злото.

И ето ги защитниците на Евалорм – ходят по повърхността му, толкова различни и толкова еднакви. Техният разум расте и се развива, всеки момент част от Божественото Знание се разкрива за тях. Малки и незначителни, но същевременно толкова важни, те са част от една История. Историята на Всемира. История на богове, демони и герои. Историята на Евалорм.

Отвори очи. Образът на новосъздадения свят се разпада в съзнанието ти като купчинка прах, отвяна от вятъра. Но остава споменът за него. Остава чувството, че трябва отново да избягаш, да се върнеш в него. Чувството, че вече си част от съдбата на Евалорм.”

Автори: екип „Enchanters“