Урок 2 – Галактиката и подпространството

Както е известно Империумът е разделен на пет сектора, известни като Сегменти Маджорис (Segmentae Majoris.). Всеки Сегмент има своята крепост, която се явява цитадела на имперската власт в Сегментума. За Слънчевия Сигментум (Segmentum Solar) това е Марс, столицата на култа на Механикус.В галактическия север се намира Сегментум Обскурус (Segmentum Obscurus), който се управлява от планетата Кипра Мунди (Cypra Mundi). В галактическия юг се намира Сегментум Темпестус (Segmentum Tempestus), управляван от родовата аристокрация на планетата Бака (Bakka). Галактическият запад заема Сегментум Пацификус (Segmentum Pacificus), под властта на господарите на Гидрафур (Hydraphur). Препълнен от бури и опасности галактически изток е зает от Сегментум Ултима (Ultima Segmentum), под властта на планетарния господар на системата Кар Дуниаш (Kar Duniash).

ГАЛАКТИКА

Империя в опасностИмпериумът на Човечеството обхваща буквално цялата галактика и се състои от повече от милион светове. Въпреки огромното количество планети, това не е нищо в сравнение с цялата галактика. Империумът е разпръснат из космоса: неговите светове са само мънички точици,а между тях растоянията са стотици а понякога и хиляди светлинни години, затова не може да се разглежда Империумът като единна територия в пределите на галактиката. Във вселената има безброй други цивилизации, множество независими империи на Орките, огромни пространства завладени от Тиранитите или попаднали под властта на Хаоса. Голяма част от галактиката изобщо не е изследвана. Кой знае какви тайни са скрити сред звездите? Без съмнение, там се крият и по-развити цивилизации, изгубени човешки колонии, остатъци от древни цивилизации и т.н.
Наложената структура на човешките поселища дължи своето съществуване на начина на пътешествието през космоса. Всичките предвижвания в космоса се извършват с помоща на силови подпространствени двигатели, които позволяват на корабите да преминат в подпространството. В това измерение той може да измине растояние от много хиляди светлини години за достатъчно кратко време, неочаквано появявайки се в своето измерение в нужното място. Заради променливата природа на подпространството някои кътчета на пространството са много по-трудни за достигане, отколкото други. Някои зони изобщо са напълно изолирани, а отделни области са достъпни само в много кратките моменти освободени от подпространството. Само корабите на Империума могат свободно да се предвижват от единия край на галактиката до другия. Другите раси, например орките, могат да пътуват само на кратки растояния, и само това ограничава размера на техните империи и тяхната възможност за обединение. Само тази особенност позволява на Империума да съществува като едно цяло.

ТЕЧЕНИЯТА НА ПОДПРОСТРАНСТВОТО

Космически пътешествияВъзможността да се пътува между отделните светове, която не притежават другите раси, се дължи на съвокупност от три фактора. Първият от тях е поддпъжката на древната технология Адептус Механикус от техно-маговете (Tech -Magos) на Марс, които съхраняват древните знания на Земята. Без тяхното умение да създават ефекасни подпространствени двигатели Империумът никога не би успял да поддържа връзка между отдалечените планети.

Вторият фактор е съществуването на човешките мутанти, известни като Навигатори, дължащи произхода си на забравената Тъмна Ера на Технологиите (Dark Age of Technology). Само Навигаторите могат да пилотират кораби през подпространството. Техните мутирали способности им позволяват на подсъзнателно ниво да чувстват дори най-малките изменения в подпространството и да докарват кораба до нужното място.

Другите раси се ръководят само от интуицията и безкрайни космически маневри за да изминат минимални растояния във подпространството.

Третият фактор е могъщите психически възможности на хората, наричани Астрономикон (Astronomican). Духът на Астрономикона води кораба в космоса, само Навигаторът може да усеща пътеводната светлина на Астрономикона, и само той може да следва неговия психически сигнал. Само с помоща на Астрономикона Навигаторът може напълно да се възползва от способностите си, без него дори най-могъщ Навигатор не може да пътува през пространствата, разделящи Империума.

ОПАСНОСТИТЕ НА ПОДПРОСТРАНСТВОТО

Демон предвожда силите на хаосаПодпространството представлява друго измерение, състоящо се от енергия и антиматерия. Опасностите, дебнещи корабите в космоса са разрушението на кораба, отклонение от зададения курс, неочаквана турболенция, подпространствени бури и т.н. Всички тези опасности са нищо в сравнение с ужасите и невъобразимите заплахи, дебнещи пътешествениците в подпространството.

За разбирането на тези опасности, трябва да се има представа за двата важни факта относно природата на подпространството. Първо, подпространството се състои напълно от психическа енергия. Това е същата енергия, която използват човешките псионици, за да изпращат телепатични съобщения през космоса или да насочват към противника психически удари. Второ, подпространството не е празно, то е населено с множество странни и опасни създания, най-опасните от които са Великите Богове на Хаоса и техните легиони от демони. Демоните жадуват кръв и плът на живи създания. Те искат да унищожат човечеството, да изтръгнат хорските души, да унищожат материалната вселена и да я превърнат във енергия на подпространството. За щастие това не е толкова лесно. Демоните не могат дълго да се намират в материалната вселена, и те трябва да намерят психически врати, за да напуснат подпространството. Такива врати съществуват, но не са много. Най-могъщите от тях са мислите на псиониците. Силите на псиониците им позволяват да отварят преход между реалността и подпространството. Преход, който може да бъде открит от демон, който да проникне в ума на самия псионик.

Такива са опасностите на подпространството, което едновременно е и защитникът на Империума и неговият най-голям кошмар. Без възможността да се пътува през подпространството Империумът ще спре да съществува, и човечеството ще падне жертва на онези сили, които искат унищожаването му. Без псиониците цялата система на астротелекомуникаците ще престане да съществува, ще бъде невъзможно да се управляват армиите и флотите на Императора в борбата с многобройните противници. Голяма част от времето в Империума преминава обаче в борбата със ужасите на подпространството …