Избранници на Петте Деви – Звездните Възвисени

Sidereal Ninja-Chibi, property of Melissa UranНа 26ти Септември, Белите Вълци пуснаха в продажба поредната книжка за втората ревизия на своя фентъзи сетинг Exalted. Когато на същия този ден книгата успя да се изкачи до челното място по продажби, не можеше да не изпитам моментно злорадство – свързано не толкова със очакванията ми към книгата, колкото с факта че Exalted за пореден път бе успял да се докаже, и най-накрая да избута модерните си голям и малък брат(World of Darkness и Scion).

За разлика от много други, аз никога не съм бил фен на Звездните Възвисени. Част от това се дължи на факта, че са твърде cool със своя нинджа привкус, и имат твърде много фенчета, което означава и твърде голям брой идиоти. Другата е донякъде свързана – позицията на Звездните изисква планиране, мислене в перспектива, често пъти и коварство. Не знам защо, но участието в безбройни политически интриги е сред нещата които най-малко ме привличат в една игра(въпреки че няколко, като за вкус, не вредят). Добавяме към това, че и повечето хора хвърлили се да играят Звездни са хронично неспособни на това, и се получава един доста неприятен резултат, гарниран с ужасно безредно написана книга и тонове допълнителни правила. И понякога чупят системата. Всъщност, май често.

Голяма част от това е променено във втората ревизия, за моя радост. Правилата са значително опростени, изчистени, направени по-ясни и далеч по-балансирани. Тематиката и сетинговата информация са преработени фино, елиминирайки някои от по впечатляващите и объркващи елементи и добавяйки уточнения чиято липса се усещаше в предната книга. Подредбата на информация и таблици се доближава до най-добра за поредицата. Дори комиксите преди всяка глава са приятни, разкривайки елементи от характера и историята на иконичните персонажи и сетинга. Всъщност, единственото ми за момента оплакване е свързано с тях – последния твърде много насърчава странния метаплот на сетинга, към който аз имам личностна неприязън.

Ако сте фенове на сетинга, препоръчително е да си купите тази книга. Или поне да си я изтеглите. Ако не сте – погледнето го, може и да станете.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.