„D&D 4th Edition“ представена на Gen Con

На 16 август тази година Wizards of the Coast обявиха на GenCon за подготвянето на четвъртата редакция на водещата ролева игра Dungeons and Dragon през 2008 година, първа пълна ревизия за последните 8 години. Трите основни книги ще излязат следващото лято по месечен график: Player’s Handbook през Май, Monster Manual през Юни, и Dungeon Master’s Guide през Юли. Цената и обема на новите продукти ще бъдат съобразени с предходните. Графичния дизайн е усъвършенстван, кориците ще бъдат с по-добра визия, а вътрешния дизайн на книгите е направен по-малко стряскащ за новите играчи.

228681D&D4EDGreen-DragonMD.jpg
Зелен Дракон.
Художник: Wayne Reynolds

Междинните продукти, Classes and Races и Worlds and Monsters, които ще бъдат публикувани през декември, и Keep of the Shadowfell, през април, ще включват правила за започване на игра по 4Е.

Промените в играта са определени, като „еволюционни“, а не като „революционни“, като например „епичните“ нива ще бъдат от 30то а не от 20то нататък. Сред промените са нови източници на сила, променен ресурс мениджмънт, нов дизайн на „енкаънтърите“ и по-ясно определени роли на противниците. Промените ще ускорят играта, ще я направят по-лесна за научаване и с това живота на Водещия по-лесен. Концепции от 4th Edition вече пробиха път в новата Star Wars RPG: Saga Edition, както и Book of 9 Swords.

Все пак ще има и нещо революционно в новата игра, това е метода на доставяне на готовия продук, в който за пръв път ще има и „онлайн“ игра. Магьосниците вмъкват онлайн компоненти в играта чрез нов уебсайт: DnDInsider.com. Всеки хартиен продукт ще включва кодове за отключване на цифрови негови варианти. Освен това, играчите ще могат да използват DnDInsider за да получават редовно ново съдържание, по подобен начин както публикуваното в списанията Dragon и Dungeon (виж „интервю с Liz Schuh„) за месечна таква (неопределена все още) по-висока от старата абонаментна такса, но все пак по-малка от таксата за някое MMORPG. Съдържанието ще бъде добавяно три пъти седмично и събирано в „цифрови издания“ месечно.

228796D&D4EDHalfling-MaleMD.jpg
Мъжки хобит-клирик. Концептуална рисунка.

Играта през интернет ще включва дигитална D&D игрална маса, VoIP разговор и текстови съобщения, за комуникация между играчите. Онлайн играта въпреки това си остава допълнение, а не заместване на нормалната.

Open Gaming License ще продължи да функционира, както досега, позволявайки използването на правилата в продукти на други издатели.

Работата по новото издание започна през 2005, като по-голямата част от нея бе свършена през последната година.

D&D продуктите издавани от сега до старта на 4то издание ще попадат в три групи. Независими от изданието (основно повествование), които няма да включват механики зависими от изданието. Втората група ще бъдат подобрени с механики от 4то издание през сайта DnDInsider.com, и някои от сериите ще завършат, като продукти за 3.5.

Сетингът в основните книги ще бъде неутрален. Първият сетинг издаден за 4Е ще бъде Forgotten Realms, през август 2008. Останалите сетинги ще бъдат актуализирани всяка година по един.

Първоначалният фокус ще бъде към мигриране на текущите играчи, към новото издание и след това към приобщаване на играчи оттеглили се от хобито и съвсем нови. По подобие на представяне на други книги, представяния в полунощ ще помагат за поддържане на интереса към новите книги.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.