Кийт Бейкър разказва за посещението си в София

Хобито на автора на Еберон, Кийт Бейкър е да пътува по света. Пътешествията му го доведоха и в България през лятото на по-миналата година. Неговите впечатления от страната и хората с които се е срещнал, можете да прочетете в оригинал в рубриката Have Dice Will Travel на Escapist Magazine.

Освен това Силвия Маринова и Дамян „Yann Gamgee” Христов са си направили труда да преведат статията и да я качат в PDF формат тук.

Приятно четене!

DDO става безплатно

Dungeons&Dragons Online Eberron UnlimitedDungeons&Dragons Online става безплатна. Повече информация тук. Накратко, играта преминава от модела на месечно плащане, към по-модерния вариант с микроплащания за допълнително съдържание. Според сайта на играта, безплатното съдържание е много при ниските нива и намалява при високите. Това ако не друго, поне ще позволява достатъчно „пробване“ на играта, преди да инвестирате в нея. За текущите абонати, някои от платените елементи, ще бъдат автоматично отключени.

Доп: Промяната в плановете засега се отнася само за потребителите в Америка. За нас европейците, нещата остават същите, поне докато премине бета периода.

Хъмн, какво ще стане, ако пъхна това тук ?…

dragonshards_sm_2.jpgВ новата си статия Стефан “lowstef” Николов предлага няколко насоки за включаве на базовите класове от Complete серията и още няколко спомагателни D&D книги в кампаниите, развиващи се в невероятният свят на Еберон.

Как да вкараме нови класове в Еберонската си игра

Приятно четене!

Какво има на сайта на маговете част 2

Днес ми се ще да ззпочна с нещо, което може да е донякъде полезно дори и на тези от вас, които не играят точно D&D. Става въпрос за секцията Save My Game. Това е секцията на Водещите. Всяка статия в тази секция включва отговори на обикновено един въпрос на някой, който се е обърнал към Маговете със свой проблем. Много от обсъжданите въпроси могат лесно да се отнесат към ролевите игри като цяло, а повечето отговори/решения са доста разумни. Аз лично срещнах сред тамошните статии не един и два проблема скоито съм се сблъсквал лично или на форумите ни.

Втората секция е добре да се проверява ежедневно. Става въпрос за Ask Wizards/Sage advice. Тук ежедневно се отговаря на различни въпроси, някои свързани по-пряко с правилата (Sage advice), а други са свързани с „философията“ на играта (Ask Wizards). Забелязва се тематичност на отговорите, често в няколко поредни дни се отговаря по една и съща тема. Наскоро The Sage (всъщност това е Анди Колинс, един от основните автори на D&D в момента) обсъждаше друида и Сумрачния войн.

Следващата рубрика ще е много полезна на всеки, който е изпадал в ситуацията „Абе сещам се един много готин/о клас/фийт/чудовище/заклинание, но не помня в коя точно книга беше“. Е, с помощта на събраните списъци вече ще можете (сравнително) простичко да си намирате изчанчените въжделения. Е, и да се дивите колко много неща са натворили маговете през годините.

Накрая бих искал да има нещичко и за любимият на мен и още немалко хора сетинг Еберон. Неговата секция по принцип е пълна с интересни неща, но в случая ще ви представя Dragonshards. Серия от много статийки, писани от самия Кийт Бейкър (кой ще познава по-добре света от създателя му) „разказващи“ за различни аспекти от игровият свят. Внимание! Не се препоръчва безразборното им четене от играчи. В тях често е дадена „тайна“ информация, известна само на малцина в света на Еберон. Съдържат се много потенциални кукички за (интересни) приключения и дори цели кампании. Едва ли ще ви е приятно в един момент да осъзнаете, че занете всичко което ще се случи няколко сесии напред, само защото знаете откъде Водещият ви е взел „вдъхновението“ си. Все пак трябва да отбележа, че някои от тях, особено след консултация с въпросният Водещ, могат да са пък доста полезни за играча.

Изненадка Цезаре …

Тихомълком и във страничното каре на сайта на Wizards of the Coast се появиха плануваните за м.ноември книги. вероятно още им предстои по-сериозен анонс, но кориците и описанията им вече се виждат в онлайн склада на Маговете.

Dragonmarked

DragonmarkedНовото допълнение изследва уникалните аспекти на света на Еберон. Dragonmarked предлага по-дълбок поглед върху силата на драконовите знаци и тринадесетте драконови дома в света на Еберон. също така книгата предлага забележителни нови възможности за игра с белязаните от драконова марка герои, включващи идеи за приключения, нови фийтове, нови престижнни класове и нови заклинания.


Cityscape
Не по-малко смъртоносен от подземие
CityscapeИма много повече приключения отколкото скитане по безкрайни подземия. Градът съдържа множество улици изпълнени с опасности и интриги. Той обогатява приключенията и предлага неподозирани възможности и предизвикателства. Тъмни алеи, шумни зали на гилдиите, изпаднали таверни, миризливи шахти, и богати имения съдържат тайни за откриване и мистерии за разгадаване.

Това допълнение към DUNGEONS & DRAGONS разкрива града във цялата му прелест и зловещина. То превръща „урбанистичното подземие“ в изпълнено с политика и сила, особенно тази на влиятелните гилдии. Тази книга също така предлага нови фийтове, заклинания, урбанистични терени, опасности и чудовища гарантиращи, че следващото посещение на партито в града ще бъде изпълнено с нови преживявания.


Scourge of the Howling Horde
Scourge of the Howling Horde
Направете първата си крачка по пътя на приключениятаГоблините са се появили край тихият град Barrow’s Edge, и обществеността отчаяно търси приключенци, които да я спасят. Какво е превърнало потайните и страхливи гоблини във жадни за кръв завоеватели? Истината е скрита дълбоко в Howling Caves….

Scourge of the Howling Horde е самостоятелно приключение разработено за група с герои 1во ниво. прекрасно за начинаещи или гостуващи играчи, то предлага удобно описани предизвикателства и включва полезни съвети към водещия, независимо дали е начинаещ или опитен.

Завръщането на …. Еберон.

На страницата на Wizards съобщяват новина , която със сигурност ще зарадва всички почитатели на Еберон. Сигурно сте забелязали че напоследък са посекнали Dragonshard-овете , които бяха пълни с много интересна информация за този прекрасен сетинг? Е, край на сушата. Кейт Бейкер се завръща. Обещават ни нови Dragonshard-ове, Eberron Expanded и в най-близко време статии за псиониците в Еберон.

 

Отвъд бреговете на Ксен`дрик…

Както винаги с неизчерпваща се енергия Маговете бълват и бълват нови и нови книги. Което може само да радва верните им фенове. И така какво се очаква да държат в треперещите си от щастие ръце ДнД манияци? Преди известно време в обзора на бъдещите планове на издателството, ние бяхме вече споменали дългоочаквания Monster Manual IV и еберонското приложение Secrets of Xen’drik, но още не са успели да видят бял свят и вече тези книги си имат доста голяма компания в листата на бъдещите издания. Ето какво ни чака отвъд Ксен`дрик:

Fantastic Locations: Dragondown Grottoюли

Fantastic Locations: Dragondown GrottoСерията от карти Fantastic Locations залага на печелившата комбинация от кратко приключение с две големи, двустранни, пълноцветни карти, разчертани за използване на D&D миниатюри, и всичко това на разумна цена. Този продукт е свързан с темата 2006 Годината на Драконите, която е ключева маркетингова основа за много ДнД рпг, книги и миниатюри.

Fantastic Locations: Dragondown Grotto представлява двустранен постер-карта. Три карти са предназначени за рпг и миниатюри, докато има още една , която е само за използване в рпг сесии. Пълно 16-странично приключение подходящо за кампания за средни нива. Враговете включват създания от експанжъна за миниатюри War of the Dragon Queen, който ще излезе същия месец. Двете карти-постери могат да бъдат съединени, образувайки леговището на дракона, докато обратната страна предоставя повече фантастични места, които играчите да изследват.

Tome of Battle: The Book of Nine SwordsTome of Battle: The Book of Nine Swords – август

Tome of Battle: The Book of Nine Swords представя нови правила за играчи, желаещи повече разнообразие в битките. Деветте бойни дисциплини позволяват на героите, владеещи нужните познания и фокус, да използват специални бойни похвати и почти магически ефекти. Три нови бойни класа позволяват на играчите да развият своя герой отвъд досегашните граници. Също така са включени нови feat-тове и престижни класове, основани върху дисциплините, нови магически предмети и заклинания, и нови чудовища и организации.

Dragons of Faerыnавгуст

Dragons of FaerûnDragons of Faerыn представлява по-дълбок поглед върху драконите на Forgotten Realms. Водещите ще получат информация за отиграване на приключения в Годината на Буйния Дракон в съответствие със спецификата на Faerыn и как те могат да бъдат включени в битката срещу герои. Ще им бъде дадена информация за организации срещу които играчите могат да се изправят или да работят за тях, като злият Култ на Дракона. Също така е включена информация за това как да се подкара кампания свързана с Годината на Буйния Дракон, когато веднъж на всеки 1000 години драконите на Faerыn вилнеят из целия континент.

Dragon Magicсептември

Dragon MagicНавсякъде в историята на драконите са им приписвани множество велики и мистериозни сили. Сега най-накрая тайните на древните таланти са разкрити! Научете се да обуздавате магията, мощта, величиетои чистотата на разрушителния огън на драконите, постигнете нива на сила недостижими … до сега.

Това D&D допълнение представлява безпрецидентно богатство от нови възможности за вашия герой, включвайки нови престижни класове, feat-ове, заклинания, псионистични сили, призовавания, магически предмети, духове-придружители, и алтернативни класови особености, всяка от които свързана с елементите на драконовото могъщество. Книгата предлага нов основен клас – Адепт на Драконовия Огън (the dragonfire adept), който комбинира мощни „дишащи оръжия“ (breath weapon) със различни магически призовавани. Тя разкрива много нови начини за използването на магията на драконите, включително драконови аури, драконово обвързване, и различни расови вариации. За Водещите книгата предлага идеи за приключения или кампания въртяща се около драконите, магически местности за изследване, нови начини да се направят драконите по-силни и интересни.

The Twilight Tombсептември

The Twilight TombСенките в гората се сгъстяват откакто оракулът на полу-елфите от Юирууд предсказа завръщането на Duskwalker, древен и покварен елфически маг. Следите на изчезващи пътници и стоки водят до кръг от изправени камъни в гората. Вероятно, както и другите подобни камъни в Юирууд, тези позволяват да се пътува към други места – но къде точно? И какво надигащо се зло очаква тези, които дръзнат да проверят?

The Twilight Tomb е самостоятелно DUNGEONS & DRAGONS приключение предвидено за четири героя от 3 ниво, водещо през сенчестите пътеки на Юирууд към място създадено от минало предателство. макар приключението да е разположено в региона Агларонд в Феарун, то лесно може да бъде нагодено за всяка D&D кампания.

Faiths of Eberronсептември

Faiths of Eberron В света на Еберон реалността на боговете зависи от вярата на хората. противоречящи си истини могат да бъдат верни. Оскъдните легенди могат да бъдат факти, а приетите факти – само догма. Но за всеки богопоклонник божественото присъствие се превъплащава в чудодейна магия, поощтрение за лоялните и неотрицаема свещена сила. Вярата оформя реалността.

това допълнение в детайли описва големите религии на Еберон, включително съперничащи си Пантеони на Sovereign Host и тъмните Шест, младата вяра на Сребърния Пламък и потайния култ Кръв на Вол. Също така ще намерите интригуващи подробности за по-малки религии, като например вярванията на лаконичните Изковани, лудите култове на Дракона Отдолу, и безбройните секти на друидите от Елденските предели. Книгата също съдържа нови feat-ове, заклинания, престижни класове и екипировка, които ще дадът нови възможности поклониците и последователи.

d20 Dark*Matterсептември

d20 Dark-Matter Хитро организирани схеми за световно господство, световни сили проникват в нашите силови структури, и създания от нашите кошмари пълзят в сенките. Работейки за кланова организация наречена Институт „Хофман“, героите изследват скрити мистерии, докато могъщи сили на хора и извънземни заговорничат за контрол над истината.

Книгата обновява класическия Dark-MATTER сетинг създаден за Alternity Sci-Fi Roleplaying Game. За да използвате този продукт, ще се нуждаете от основните книги по d20 Modern, но е напълно приспособим и към други d20 сетинги.

„Драги зрители, наблюдаваме невероятня активност по терена …“

dragonshardsНаистина невероятна активност наблюдаваме в дейността по превеждането на Драгоншардовете. С това темпо няма да се очудя ако ги имаме всичките преведени до края на април. Този път свой принос даде освен Drail и една наша давнишна редакторка и преводачка – Elerina. Надявам се, че тя ще продължи да ни съдейства в това поприще и за напред.

На вашето внимание е представена работата им за тази седмица:

Dragonshard 19: Джуджетата от Мрорските твърдини, Част 1 – превод: Drail

Dragonshard 20: Джуджетата от Мрорската твърдина, Част 2 – превод: Drail

Dragonshard 26: Съзтезанието на Осемте Ветрове – превод: Drail

Dragonshard 21:Църквата на Сребърния Пламък, Част 1 – превод: Elerina

Дупки запълваме всякакви…

dragonshardsИ така благодарение на Drail, който с невиждан ентусиазъм се нае да превежда материали свързани с Еберон, най-накрая попълнихме позорната дупка – деветият Драгоншард. Вече можете на спокойствие и на български да прочетете тази статия на автора на прекрасния еберонски сетинг посветена на Маготворците – онези магове на коиот наистина се държи културата и прогреса в Еберон. Приятно четене и много благодарности на Drail.

Три сестри, сцена 2 – отново без да броим Чехов

dragonshardsВ продължението на статията посветена на Дъщерите на Сора Кел този път ще прочетете малко повече информация за всяка една от тях и пълните игрови статистики на едната от тях – Сора Маеня. Този Драгоншард отново е представен благодарение на преводаческите терзания на Drail, за което искрено му благодарим.