„Светът на Мрака” на Аркозия

Едва ли има някой, четящ тук и незапознат със Света на мрака, но интересното е, че на сайта на разградския ролеви клуб Аркозия се появи авторска статия, представяща сетинга. Засега само част от статия, поради интересната практика да не се претоварва аудиторията на Аркозия с прекалено много информация наведнъж.
Ако вече сте прочели всичко там, можете да хвърлите едно око на статиите по темата тук и тук. Или пък да си припомните приказките за лека нощ.

Ловните дружини излизат по следите на Белия Вълк

Hunter the VigilДнес ще Ви раскажем за опубликуваните на сайта на компанията White Wolf „трейлъри“ на играта Hunter the Vigil. Първата от статиите се състои от две части и разказва за Верните Туле (втората част на статията се намира тук). За разлика от предшествениците си Thule-Gesellschaft, печално известните с покровителството си над националсоциалистите в Германия, „наследниците“ повече не търсят Атлантида; вместо търсенето на изгубени острови те се концентрирали върху актуални проблеми на света, в който живеят, и изучават невидимия свят, която обаче без съмнение присъства някъде наоколо. Учени и изследователи, лоялните Туле въоръжават останалите Ловци с най.ценното – информация и знания.

Сладващата статия разказва за Ешуудското абатство, и тя също се състои от две части (втората – тук). Това също е една от тайните организации в света на Ловците – обаче, много по-брутална от лоялните Туле. На някои членове на Ешуудското абатство изобщо са присъщи странни навици: някои пият кръвта на вампирите, твърдейки, че това наистина действа подмладяващо, други си шият обувки от кожи на демони или прави върколаците на шуби. В последния случай не всичко е толкова лесно, и работата дори не е в това, че върколаците са опасни хищници. Просто при смъртта на върколака от кожата изчезва козината, или изобщо се превръща в човешка кожа – така че за да се направи шуба е необходимо върколакът от който е снета кожата да остане жив…

Последната статия е посветена на Предимствата на Ловците – странни и нечовешки способности. Това обаче не са свръхестествени сили, както при другите обитатели на Света на Мрака или в „предишната версия“ на Ловците. Тези способности се наричат Endowments(Дарби) и представляват една нова категория Положителни качества (Merits).

The Loyalists of Thule, част първа, част втора
Ashwood Abbey част първа, част втора,
Hunters and their advantages

Избранници на Петте Деви – Звездните Възвисени

Sidereal Ninja-Chibi, property of Melissa UranНа 26ти Септември, Белите Вълци пуснаха в продажба поредната книжка за втората ревизия на своя фентъзи сетинг Exalted. Когато на същия този ден книгата успя да се изкачи до челното място по продажби, не можеше да не изпитам моментно злорадство – свързано не толкова със очакванията ми към книгата, колкото с факта че Exalted за пореден път бе успял да се докаже, и най-накрая да избута модерните си голям и малък брат(World of Darkness и Scion).

За разлика от много други, аз никога не съм бил фен на Звездните Възвисени. Част от това се дължи на факта, че са твърде cool със своя нинджа привкус, и имат твърде много фенчета, което означава и твърде голям брой идиоти. Другата е донякъде свързана – позицията на Звездните изисква планиране, мислене в перспектива, често пъти и коварство. Не знам защо, но участието в безбройни политически интриги е сред нещата които най-малко ме привличат в една игра(въпреки че няколко, като за вкус, не вредят). Добавяме към това, че и повечето хора хвърлили се да играят Звездни са хронично неспособни на това, и се получава един доста неприятен резултат, гарниран с ужасно безредно написана книга и тонове допълнителни правила. И понякога чупят системата. Всъщност, май често.

Голяма част от това е променено във втората ревизия, за моя радост. Правилата са значително опростени, изчистени, направени по-ясни и далеч по-балансирани. Тематиката и сетинговата информация са преработени фино, елиминирайки някои от по впечатляващите и объркващи елементи и добавяйки уточнения чиято липса се усещаше в предната книга. Подредбата на информация и таблици се доближава до най-добра за поредицата. Дори комиксите преди всяка глава са приятни, разкривайки елементи от характера и историята на иконичните персонажи и сетинга. Всъщност, единственото ми за момента оплакване е свързано с тях – последния твърде много насърчава странния метаплот на сетинга, към който аз имам личностна неприязън.

Ако сте фенове на сетинга, препоръчително е да си купите тази книга. Или поне да си я изтеглите. Ако не сте – погледнето го, може и да станете.

Август – какво ще ни донесе краят на лятото…

Днес решихме да подновим старата добра традиция да запознаваме нашите читатели/зрители/слушатели със най-новите продукти на водещите издатели в областа на ролевите игри. 

Ще започнем естествено с плановете за август на лидера в рпг-индустрията –  Wizards of The Coast. За съжаление явно седонът на отпуските не подминава и този гигант и сред анонсите му за месеца в областа на ролевите издания са отбелязани само 2 книги: 

products_dndacc_109257200_lgpic.jpgExpedition to the Ruins of Greyhawk 

Супер-приключение за Dungeons & Dragons за герои 8–13 ниво.Expedition to the Ruins of Greyhawk е супер приключение по D&D , което в 224 страници ни връща в замъка Грейхоук и класическите тъмници под него. Приключението може да бъде играно и като самостоятелна мини-кампания, така и като клон от редовната кампания на Водещия, или пък като серия от малки странични приключения. Както и в другите приключения от серията „Експедиции“, този продукт взима клисическо Dungeons & Dragons местоположение, обновява го до D&D v.3.5, и го допълва с нови обрати и изненади. Това приключение също така съдържа спомагателни материали за играчите и удобно представени бойни предизвикателства улесняващи работата на Водещия. 

products_dndnovel_959897200_lgpic.jpgA Practical Guide to Monsters 

Над 50 създания – от познатите гиганти и гоблини до напълно фантастичните бехолдери и бехири – са представени в този пълен с илюстрации 80-страничен пътеводител на ужасяващия свят, който ни заобикаля. Открийти интимните подробности за живота и нравите на магическите зверове, изследвайте картите на техните обиталища, и открийте най-добрите инструменти и трикове с които да надделеете над тях. 

За разлика от по-големия си брат компанията White Wolf бълва продукти в несметни количества и на плановете им за август може само да се завижда. За съжаление трябва да се отбележи че немалкото ролеви продукти все пак успяват да се изгубят в полоя от играта с карти по мотивите на доста успешното и популярното MMORPG „EVE“. 

Още в началото на месеца Белите вълци решили да порадват феновете на двете си основни ролеви продуктови линии и вече са на пазара както поредната книга към сетинга Exalted , така и поредното допълнение към новия Сват на Мрака: 

Compass of Terrestrial Directions vol.2—The West 

X2TheWest.jpgТайните на Великия Западен Океан се разкриват 

Втората книга посветена на посоките на света разказва за най-големите морски нации —Wavecrest, Coral, Skullstone и Neck— и наново придставя Tya и любимите на всички драконокръвни пирати от клана Lintha през погледа на Втората редакция. Като допълнение книгата предлага изследване на потъналия метрополис от Първата ера Luthe. 

• Втората от петте книги за Земните посоки, предназначени да облекът в плът оголените кости на Мирозданието представени в основната книга Exalted core book, посветена на Запада 

 • Показатели за масови битки на силите на Сребърния Принц, клана Lintha и други Западни сили, както и показателите на владенията за Небесните владения 

• Показатели за Западни местни богове и зверове 

DamnationCity.jpgDamnation City  

Виж, просто е:
Виждаш ли ония дебелак пълзящ там?
С раницата?
Когато стъпи на черния асфалт на паркинга, той е мой. До тогава той е в полето, където всеки вампир може да го вземе. Аз съм господарката на тази земя, и наказанието за кражба от мен е пиене от моята кръв. Когато пиеш от плячката вървяща по моя земя – пиеш от мен.

— Sycorax, Господарката на Blacktop 

Наръчник за създаване на градове за Vampire: The Requiem 

Принцът е господар на града, но той те назовава господар на твоята територия. Твое и на твоите подвластни задължението на поддържате Маскарада, да влияете на живота на смъртните и раздавате правосъдие над Братята живеещи във вашата сянка. Дали си тиранини или светец? Дали ще дърпаш конците на Принца или ще бъдеш Принц самият ти? 

Книгата включва: 

• Наръчник за избор и дизайн на модерен град подходящ за вашата хроника, и придаване на града характерната за Света на Мрака свръхестествена атмосфера. 

• Инструменти и съвети за водене на драматични и загадъчни истории в многолюдни и мрачни градове, включително такива нови системи като „Милионен град“ и „Attitude and Ambience.“ 

• Нови стилове на игра за Vampire: The Requiem, наречени Баронство (Barony) и Превъзходство (Primacy), които дават преимущества от повече от 50 населени района и уникални местности. 

• Пътеводител към измисления град Newcastle—нова World of Darkness среда , готова за да бъде нагаждана и включена във вашата игра. 

Освен тези вече излезли книги през този месец Белите вълци анонсират и още няколко продукта с ролева насоченост: 

ChangelingTheLost.jpgChangeling: The Lost 

Игра на Красивото Безумие 

Взети от дома ви, изменени от силите на Феите, пазени като Другите роби и питомци, но вие никога няма да забравите от къде сте дошли. Сега сте намерили отново пътя назад през Трънака (Thorns), към дома който вече не е ваш. Вие сте Изгубени. Намерете себе си. 

Основна книга от поредицата Changeling: The Lost™ 

• Книга с правила за игра с менящи се, онези човешки същества, които под влиянието на Феите вече са нещо повече от хора. 

• Живи картини на феирически същества и места, скрити невидими в Света на Мрака. 

McWODcover.jpg• Предоставя нови типове герои и антогонисти за смесени хроники или за хроники само с менящи се. 

Changeling: The Lost е петата линия от под-сетингите на World of Darkness

Книгата е с твърди корици, 320 страници. Очакваната дата на излизане: 16 август. 

На същата дата очакваме и излизането на Monte Cook’s World of Darkness – Света на Мрака под редакцията на знаменития d20 дизайнер Монте Кук, която доста активно се анонсира през това лято на сайта на Белите вълци. 

The City of Brass 

CityofBrass.jpgГрад на Величие, Град на Злото 

Град от Месинг. Име създаващо видения за величие и великолепие, за таинственост и безвремие. Място на чудеса, приказки, загадки, магическа крепост носена в морето от пламъци под небето от огън, фантазия и още много много друго. Базар на кръстопътя на вселени, Градът от Месинг дълго се спряга в слуховете на смъртните като хранилище на реликви, както фантастични така и ужасни. Това е мястото където най-великите ти мечти и най-страшните ти желания могат да бъдат изпълнени чрез Желание , стига цената да е подходяща: Градът от Месинг. 

Ръководство за приключения и кампании за D&D 3.5 

За играчите 

• Приключения през световете и пътувания в приказния Град от Месинг.
• Откриване на дузина нови заклинания, магически предмети, и способности. 
• Множество приключения във и около Града от Месинг, включително и в други измерения.   

За водещите 

• Предизвикайте своите играчи със нови дузина чудовища и могъщи неигрови персонажи, включително Великия Везир и Султана на Ефрит.
• Градът от Месинг може лесно да бъде вкаран във всяка фантастична d20 кампания.
• 101 идеи за приключения, достатъчни за да се построи собствена кампания около Града от Месинг. 

Комплекта съдържа 

„Градът от Месинг“ е комплект съдържащ 4 книги – общо 400 страници. 

Очаквана дата на излизане: 16 август. 

World of Darkness: Asylum 

WODAsylum.jpgХора! Хора! Слушайте ме! Аз знам всичко за това – аз знам какво се случва тук.  Вие не сте лекари – вие сте тъмничари! Те се плашат от нас и затова ви позволяват да се отнасяте с нас както си искате! Но аз знам какво става тук, какво става зад тези врати, когато секретарките и дежурните отиват у дома си! Вие си мислите, че ние сме чудовища, защото ние не мислим като вас? Вие не сте виждали чудовища преди да дойдете ТУК! ПРИ НАС! 

– Red Samuel, пациент в Bishopsgate

Тази книга съдържа:

• Поглед върху лудостта и използването и като инструмент на повествованието в игри на ужаси – включени подробни правила за придобиване и лечение на умопомрачения, и третиране на душевноболни.

• AИстории за институции и лудници, както и полезни съвети за играчи и Водещи за използването на тези локации като фон или сетинг на цели хроники.

• Bishopsgate, напълно детайлизирана лудница, готова да бъде поставена , където и да е в хрониката в Света на Мрака 

Очаквана дата на издаване: 16 август 

Scion: Demigod 

Легандата продължава!

ScionLogo.jpgНебесата са тихи, и Наследниците са оставени на в свои ръце в битката с новодошлите изчадия на Титаните. Но загубена ли е вече войната? Без думата на Боговете героите трябва да постигнат силите на полубожествеността, да посетят неоткрити още места по света и да стоварят мощта си чак в Подземния свят, за да достигнат до Боговете и спасят всичко що съществува.

• Втората от трите книги от серията Scion, проследяваща пътуването на героите през полубожественост към божествеността.

• Включва всичко необходимо за начало на игра, от готови герои до пълен цикъл приключения базиран на Storyteller Adventure System

• Олекотени правила доближаващи се до модифицираната версия на популярната система на Exalted.

• Насоченост към феновете на традиционото фентъзи и митология 

Очакваната дата на излизане: 29 август 

Естествено ще продължъм да следим и дейността на по-малките издателства и да анонсираме и техните продукти в течение на месеца. 

Bloodlines: The Chosen

”They say we are inbred and perverse. They say we are amoral, evil. They are not wrong. But we are chosen.” – Benedetto, Sangiovanni Prodigy

The Chosen cover.

Дългоочакваното допълнение към Vampire: The Requiem се появи на пазара на 22 юни 2007г.

Книгата съдържа няколко разклонения(bloodlines) на стандартните кланове, създадени от талантливи потребители и избрани чрез проведения по-рано конкурс.

В Bloodlines: The Chosen ще намерите:

Agonistes (parent clan: Mekhet , nickname: Polemicists)

Baddacelli (parent clan: Nosferatu, nickname: Morlocks)

Duchagne (parent clan: Daeva, nickname: Bacchantes)

Noctuku (parent clan: Nosferatu, nickname: Bogeymen)

Rotgrafen (parent clan: Ventrue, nickname: Sea kings)

Sangiovanni (parent clan: Mekhet, nickname: Necromancers(among themselves) or Necrophiles(among everyone else)

Taifa (parent clan: Gangrel, nickname: Moors)

California Xiao (parent clan: Daeva, nickname: the Sect)

Tianpan Xiao (parent clan: Daeva, nickname: Sirens)

Yagnatia (parent clan: Nosferatu, nickname: Boyars)

Книгата също така съдържа приложения описващи отношението и нагласата на „обикновените“ вампири към подобни отклонения, секция със съвети и насоки за водещия работещ с кръвни линии както и примерно приключение.

Книгата е пусната на пазара от издатеството White Wolf, разработчика на серията World of Darkness.

Чудеса от Първата Епоха

Излязлата неотдавна Oadenol’s Codex допълва серията Books of Sorcery с артефакти, владения, тавматургични школи и магически аномалии. Заедно с първата книга от серията, Wonders of the Lost Age, Кодекса ви дава хиляда и една материални придобивки които да направят живота на Възвисените по-интересен и да мотивират по-алчните сред тях. Какво ни дават двете книги?

Wonders of the Lost AgeWotLAcover

Тази книга разглежда в дълбочина това, което можем да наречем науката и технологията на Първата Епоха  – сложните механизми на маготехниката и висшите науки за създаване и моделиране на живите същества. Книгата съдържа правилата за построяване и поддържане на маготехнически артифакти, както и описанието и правилата за най-често срещаните, емблематични или легендарни от тях.

– Първа Глава описва възхода и падението на маготехниката – от масовата й употреба в първата епоха, до почти пълното й отсъствие в Ерата на Скръбта.

– Втора Глава описва редица транспортни средства и сходни машини – от метални коне, през задвижвани с магия баржи, до небесните кораби и техните скромни роднини – въздухоплавателните лодки на Хаслантите.

– Трета Глава описва редица утилитарни предмети от ежедневието на Първата Епоха. В Ерата на Скръбта, тези устройства могат да имат коренно различни предназначения от първоначалните, превръщайки се в индикатори на охолство или оръжия.

– Четвътра Глава, може би най-интересна за повечето играчи, описва средствата за водене на война в Първата Епоха – задвижвани с магия бронирани костюми, огнемети, мини и силови оръжия. В Ерата на Скръбта, само могъщите армии на Луукшай единствени разполагат с богат арсенал от тези древни и могъщи оръжия.

– Глава Пета разглежда едно от чудесата на Първата Епоха което в най-голяма степен се счита за изгубено – изкуствения живот под формата на големи, механични слуги и помощници, както и живи същества оформени или създадени с магия. Някои от най-ужасяващите творения на първата епоха – чудовища, живи оръжия за масово унищожение и нечовешки разуми могат да бъдат намерени в тази глава.

– Продължавайки в тази насока, Шеста Глава описва обсадните оръжия и механизми за масово поразяване на древните дни – адски машини способни да разрушават градове и да избиват стотици, средства за психотропни атаки и погасяване на безредици.

– Приложението допълва картината с един от най-запомнящите се символи на техническа и военна мощ – браноходите дадени са правилата за строеж, поддръжка и внасяне на тези бойни машини във вашата игра, насоки за това къде и по какъв начин ги използват Империята и Луукшай, както и какви различни подсистеми и оръжия които да направят вашият крачещ носител на разруха наистина уникален.

 

Oadenol’s Codex

Oadeonlcover

 Кодекса на Оаденол(историята отдавна е забравила кой е Оаденол), допълва списъка с артифакти, но обръщайки гръб на маготехниката и представяйки ни чудесата създадени с помощта на магия и майсторство в занаятите – тук могат да се намерят легендарните древни мечове, непробиваеми щитове, вечностудени чаши, приказни палати, магически трикове и отвъдни чудесии без които жанра не може.

 – Глава Първа разглежда изкуството на създаването на артифакти и дава многобройни примери за по-често срещани или легендарни артифакти. Включени са правила за изработването на артифакти от героите, както и насоки за това как да преценим цената и силата на създаденият артифакт.

– Втора Глава ни занимава с изкуството на геомантиката, обяснява за специалните места в Съзиданието, драконовите линии и фокусите на сила. Главата съдържа правила с които играчи и водещи могат да превърнат своето Владение в прекрасен палат или непревзимаема крепост, както и множество стихийни и небесни Сърцекамъни, които да помагат на героите със своите сили.

– Глава Трета разисква Тавматургията и нейните дисциплини. Макар и способна на по-малко и с повече усилия от Чародейството и Некромантиката на богове и възвисени, Тавматургията е най-разпространеното магически изкуство в света – най-малкото, защото малцина могат да се надяват да усвоят по-висшите изкуства без да бъдат възвисени от висшите сили.

– Четвърта Глава описва редица невероятни същества, растения, тъкани и минерали които могат да представляват интерес за всеки естествовед, философ, знахар или предизвикателство и опасност за всеки който ги срещне. От чудните пчели на Зарлат до странните Змийски Дървета, и широко известния Огнен Прах, тази глава предлага много възможности за „обикновената“ дива природа да предизвика или уплаши дори Възвисените, и немалко начини дори за смъртните да създадат прекрасни чудеса и ужасяващи оръжия.

Книгите са предназначени за поредицата Exalted: Second Edition на издателството White Wolf

White Wolf с настолна игра по Exalted

От близо седмица е факт излизането на настолната игра War of the Throne базирана на епичния фентъзи сетинг Exalted. Изходната дата, както и новината за започване на разработката дойде неочаквано, тихо и със сигурност е била пропусната от всеки който не се е интересувал от прогреса на играта.

War of the Throne е настолна игра, силно напомняща световноизвестната Risk и, според запознати, също толкова добър начин да прекарате един дъждовен следобед с приятели без да прибягвате до компютъра(или конзолата). До пет играча сe опитват да постигнат надмощие в мащабна гражданска война за заветната цел – власт на Алената Империя.

За повече подробности, можете да видите продукта на сайта на White Wolf.

Домъчня ли ви за Вълците?

Макар дейността по сайта да бе позаглъхнала за известно време, ето ни пак тук. И първата новина от тази нова ера ще е посветена на новите продукти на Белите Вълци, излезли тия дни на световната ролева сцена.

Ще започнем с нещо познато – Светът на Мрака. Тази поредица се обогати с две нови книги тази седмица. нека да ви разкажем по-подробно за тях:

Urban Legends
Urban LegendsШепота носи истории през поколенията. Толкова нереални, че хората вече не им вярват. „Легенди.“ те не могат да разберът че легендите могат да са по-реални от реалността.

Истината в Приказките

Всички сме слушалиприказки. Алигатори живеещи в канализацията. Умели крадци дебнещи за плячка из града. Песните и появяванията на „Кървавата Мери“. Това са градски легенди. В Света на Мрака, те са реалност; всъщност, те са повече от реалност. Истината зад всяка легенда е по-ужасяваща, странна, злокобна или дьяволска отколкото си я представяме.

Тази книга вкючва:

• Вдъхновления за игри предназначени основно за смъртни герои, но не по-малко предизвикателни и странни и за чудовищните персонажи.
• В Света на Мрака истината зад градските легенди е много по-страховита, опасна и мистириозна отколкото си представяте … Изследвайте я на своята маса за игра.
• Множество възможности и добавки за игри с Вампири, Върколаци или Магове

The Free Council
The Free Council„Опенхеймер не е бил Маг, но как можеш да кажеш че не е бил магьосник? Сигурен съм че той никога не е виждал Стражевите Кули или боговете-крале на Атлантида, или който и да било от древните митове. Но той създаде нещо, което светът не е виждал преди и което промени Земята завинаги. Никой Маг никога не е правил това , което направи той, но ние наричаме себе си Пробудени. Готов съм да се обзаложа с тем на каквото и да било, че ако той види проблясъка, той ще се събуди, независимо дали прилича на нас или не. Представи си какво бихме могли да направим, ако бяхме прозряли през Лъжата и разбрали че магията и науката са едно и също нещо: чудо.“ — Morton, Libertine Futurist

Модерна Магия, Модерни Митове

Премисли го. Премисли това което знаеш за магията. За човешката история. За това кое е реално и кое е мит. Свободният Съвет поставя под въпрос всичко. Понякога това води но нови открития в заклинателството. Понякога води до катастрофи. Това което никога не създава е … вяра.

Книгата съдържа:

• Пълен наръчник относно най-младия от Хетте ордена на магията на Атлантите – задължителен за всички играчи Магове.
• Вътрешен поглед върху Свободният Съвет, включващ уникални интриги преплитащи в себе си технологията и магията, нови заклинания и ритуали, артифакти съчетаващи магия и наука.
• Историята на Свободния Съвет и изследвания на култове, клубове и клетки които създават тази нетипична социална структура – и как да разказваме интересни истории използвайки това.

Като за накрая, оставихме една по-специална книга. Тя не излезе този месец, а вече от половин месец е на пазара … и все пак заслужава вниманието ни. Защо? Защо ли? Защото те е първата книга от новата поредица на Белите Вълци. Да, точно така! Още един брилиантно разработен и прекрасно представен на публиката свята.И така это я …

Scion: Hero
Scion: HeroНамери своята Съдба

Бруталните Титани са избягали от своя вечен затвор за да поведът отново война срещу Боговете.Техните битки в Горния Свят се изливат и върху нашия.Въоръжени със способности и оръжия дарени им от техните божествени прародители, Потомците се надигат като поледната защитна линия на човечеството.
Книгата съдържа:
• Шести готови за игра Потомъка – деца на Боговете.
• Правила за създаване на ваш собствен Потомък на един от повече от 50 божества от шест различни пантеона.
• Приключение „Дългият път към Небето“, използващо Storytelling Adventure System

Нов Свят на Мрака?

Monte Cook's WoDНе, White Wolf не са се отказали от WoD2. Пoне засега. Вместо това те ще пуснат негова нова версия, писана от известния гейм-дизайнер Монте Кук, който освен всичко друго е съавтор в основните книги на последната версия на D&D. Очаква се книгата да излезе през Август 2007. Повече може да научите от новината на официалния сайт – тук.

Какво ще направи Кук със Света на Мрака (особено предвид работата му по Book of Vile Darknes) засега остава на въображението на ролевите фенове.

WhiteWolf купени!

CCPИ то не от кого да е, а от исландската компания CCP, която феновете на EVE Online много добре познават. Интересното е, че от сделката вероятно ще спечелят най-много играчите, защото можем да очакваме настъпление на EVE в настолните игри и …. World of Darkness MMO!!!