BoardGames.BG: The Con 2014

image_600x700-1На 15 и 16 ноември 2014 в Овална зала на Гранд Хотел България (бул. Цар Освободител № 4) ще може да посетите най-мащабното българско тейбълтоп събитие за тази година. Някои от най-новите настолни игри, представени по време на международното изложение Essen Spiele, подбрани от boardgames.bg хитови и просто добри заглавия, игри с карти, миниатюри, пулове, бордове и въображение, огромно количество награди, разпродажби, десетки демонстрации, дори турнири и, разбира се – много нови приятели ще ви очакват в продължение на целия ноемврийски уикенд.

На The Con, очаквайте да видите и „пипнете“ най-новите, още „горещи“ заглавия, представени в края на октомври по време на Essen Spiele, демонстрации на разнообразни настолни игри и игри с карти, турнир по Крокинол (с 62 сантиметрова награда), демонстрации на игри с миниатюри, уоркшопи за сглобяване и боядисване на миниатюри, томбола за всички участници с огромно количество награди, разпродажба на игри с отстъпки между 20 – 50%, включително и намаление на някои популярни заглавия. Освен това, всеки може да донесе своя игра и да я демонстрира.

Цените на билетите са 15лв. за един ден и 25лв. за двата дни при предварителна покупка. Програмата на събитието и повече информация, можете да следите на тази страница.

Колин Уолъмбъри се завръща с нова книга-игра

2014_Ledenata_Citadela_CoverТрудно е за вярване, но един от основателите на жанра книги-игри в България – Любомир Николов, се завръща с нова книга на пролетния панаир на книгата в НДК, който ще се проведе от 3 до 8 юни 2014 г. Ледената цитадела е продължение на книгата-игра Ледените пирати от 1997-ма., но дори и да не сте чели първата ще можете да се насладите на новите 325 епизода в Цитаделата.

Ето и първия пасаж от книгата, който бе публикуван на фейсбук страницата на новото КИ издателство

Бързи вятърни шейни браздят безкрайната пустош на този суров свят – а най-бързите сред тях са на Ледените пирати, страховитите грабители на Севера. Когато призрачната им Ледена фрегата отнася похитената принцеса на борда си, само ТИ, млад приключенец, можеш да възпреш дръзкия план на пиратския главатар, който заплашва съдбините на Кралството. Ще успееш ли да прекосиш обвеяната от смъртоносни вихри повърхност на заледения океан, да се справиш с дивите племена, които я обитават, да откриеш митичната пиратска Цитадела – и да разбулиш най-голямата тайна от забравеното минало на тази замръзнала земя?

Освен Ледената цитадела на Колин в книгата ще бъде включено и кратка (81 епизода) книга-игра, предистория на Асасините на Блонд и Уейн на име Пътуващият цирк.

Открито събиране за ролеви игри (RPG) на 22-и в The Game

Клуб The Game (София, ул. „Крум Попов“ 75) ви кани от 11.30 ч. на 22-ри този месец да се потопите в приключенията и мистериите на настолните ролеви игри (RPG)! Всички са добре дошли да пробват различните системи и игри, които Водещите ще подготвят специално за вас.

Не е нужно да познавате системата по която ще се играе, нито да сте играли до сега RPG. Всичко необходимо ще ви бъде обяснено на място от Водещия на играта. От вас се иска само да донесете доброто си настроение и духа за приключения! (Евентуално приемаме и с лошо настроение, ако някой реши да води игра с трагични елементи. Асен води хорър, така че със сигурност няма да възрази).

Списък с обявените досега игри:

  • Игра 1 – Асен води хорър по In Dark Alleys. Максимален брой играчи (освен Асен): 6
  • Игра 2 – Боян води майтапчийска сесия We Be Goblins, You Be Food! или Star Wars по One-Roll Engine, a.k.a. StarORE!
  • Игра 3 – Водещ Георги, става въпрос за Говорещи скелети и парни машини. Максимален брой играчи (освен Георги): 5
  • Игра 4 – Коста ще води по Conspiracy X. Сиви човечета и тайни операции!
  • Игра 5 – Иван и Мария ще водят по Vampire: The Masquerade

Повече информация …

Free RPG Day 2012 в България

Вероятно много от вас не са запознати с идеята за Free RPG Day, но това е една инициатива с цел разширяването на достъпността за хобито, привличането на нови хора и запознаването на старите с нови игри. В събитието участват различни компании в РПГ сектора, които предлагат свои sample приключения* или други материали и хора, клубове или фирми на местно ниво, които поемат пощенските разходи и организират фън-а. Крайния резултат е един ден, в който всеки да може да отиде и да играе (или ако е толкова ербап – и да води) различни игри, ол фрий. Та най-накрая тоя евент огря и милата ни татковина – намерил се е толкова шантав човек (Кънчо от Pikko Games) да се разправя със всичките бози и да се наеме с организацията.

Принципно, РПГ деня тази година е на 16ти юни. Благодарение на разни изпълнения с пощите, нещата се забавиха и вместо това е сетнат за 15-ти юли, неделя. Мястото, където ще се проведе шоуто, е Magic клуба Scylant. Клубът се намира в София, Младост 1, Блок 4, вход А. Ето ви и списък с това какво можете да очаквате на самия ден:

Blue Panther – Sample (1 per box), Dice Tower

Catalyst Game Labs – Gold (10 ber box), A Time of War: BattleTech RPG/Shadowrun Quickstart flipbook

Catalyst Game Labs – Gold (10 ber box), Cosmic Patrol RPG Quickstart

Chessex – Silver, 4 Commerative Dice For Store Owner

Columbia Games – Platinum (15 per box), Harn setting material with world map

Dice Candies – Sample (1 per box), Set of 6 chocolate polyhedral dice
(Final shape or state of chocolate NOT guaranteed with delivery)

Eden Studios – Silver (5 per box), Conspiracy X Quickstart & Adventure

Fantasy Flight Games – Gold (10 per box), Warhammer 40K Roleplay Only War Adventure, „Eleventh Hour“

Gaming Paper – Sample (1 per box), „Slavers of the Sunken Garden“, Pathfinder Adventure

Goodman Games – Silver (6 per box), Dungeon Crawl Classics RPG Quickstart & Adventure

Jon Brazer Enterprises – Bronze (3 per box), Pathfinder, „Shadowsfall: Temple of Orcus“

Louis Porter Jr. Design – Bronze (3 per box), NeoExodus Pathfinder Adventure

OffWorld Designs – Sample (1 per box), „Ask me about Free RPG Day“ T-Shirt (XL) for employees.

Paizo – Platinum (15 per box), Pathfinder Adventure, Dawn of the Scarlet Sun

Pamean Games – Sample (1 per box), Brass & Steel Quickstart

Q-Workshop – Gold (10 per box), Unique Dice

Troll Lord Games – Sample (1 per box), Castles & Crusades Adventure

Wizards of the Coast – Platinum (15 per box), D&D 4E Adventure, „Dead in the Eye“ (според мен изгубиха, че не пуснаха адвенчър за плейтест на 5то)

Не го пропускайте!

Защо 2012-та ще е годината на книгите-игри?!

Каквото ще да става 2012-та, ние смятаме, че книгите игри имат златна възможност да се завърнат. Очевидно и други имат същите идеи, и не ги мързи да ги напишат. Надявам се, вас поне да не ви мързи да четете. Преводът от английски е дело на Асен Александров, редактиран от Дамян „Yann Gamgee” Христов. Можете да прочетете статията в PDF формат тук.

Оригиналната статия написана от Neil Rennison/TinMan Games/ в неговия блог.

В Разград беше открит новият клуб за игри „Аркозия”

Скъпи приятели на игрите, каузата на любимия ни жанр е спечелена в още един град! На 18 Декември 2011 в град Разград беше открит обновеният клуб за игри „Аркозия”. Негови създатели са видни геймъри от градчето, начело с популярния в ролевите среди Дамян „Yann Gamgee” Христов. В клуба ще се играят активно бордови игри, игрите с карти от типа на Magic: The Gathering, ще има много схватки с бойни миниатюри, както и ще се четат книги-игри. Короната на настолните забавления – Ролевата игра Dungeons & Dragons – ще бъде запазена територия и марка в клуб „Аркозия”
Пожелваме успех и дълги години на забавление на малчуганите в новия им клуб. Клубът разполага със собствен блог, който в момента се обновява всеки ден и може да бъде открит в Интернет на адрес: http://arkhosia.blogspot.com/

Кървав Меч 2

Вероятно някой от вас ще си спомнят, че преди време на сайта качихме първата част от поредицата Кървав меч: Бойните ровове на Крарт. Тази вече станала класическа книга-игра се състои от общо 5 части и днес ние ви предлагаме да прочетете втората част, чието заглавие е „Царство Уирд“. В нея героите отиват далеч на север в земите на Легенда, където те трябва да се преборят с могъщ владетел, който държи част от
загадъчния артефакт, който приключенците търсят. Както винаги можете да играете с 4 приключенски типа: Воин, Мъдрец, Тарикат и Магьосник.

Приятна игра!

С цвят на кръв

След като наскоро видях първата авторска статия на ролева тематика от мноооого време насам, днес видях и сетинг и система, направени от един човек. Зад това похвално начинание стои Rahvin*, който помолих да опише с няколко думи своята игра.

„С цвят на кръв“ е ролева система от ново поколение, която залага на игровата част и на разчупена бойна система (лесна за изчисление и същевременно с много видове възможни промени).
Света на ролевата игра е планетата Ехулар с една (населена) луна, която обаче не е сама във вселената. Технологично магически стилът може да се определи със странната дума стиймпънк, което значи в най-общи линии смес от много магия, мистика и всякакви видове машини. При добра игра може да определи, че няма превъзходждащи персонажи от всички типове бойци и учени. Липсва деленето на различни фракции и школи което значи, че боец-заклинател и магьостник-боец е съвсем лесна за постигане комбинация която не е ограничена от нищо във играта.

Можете да изтеглите цялата игра: картинки, карта, описание на сетинг и система от тук (9,05 MB ZIP) или да коментирате заедно с нейния автор тук. Имайте предвид, че някои от нещата са все още в сравнително суров вид, но пък вече знаете къде да отправите коментарите си директно към автора :)

Клуб за ролеви игри в Разград

Вчера (10 октомври 2009) в град Разград бе официално открит клубът за ролеви игри Аркозия към Центъра за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ) в град Разград. Според всички присъствали на откриването, то е било изключително интересно, с много посетители и интересни водещи. Повече подробности от самото откриване са обещани скоро на техният официален уебсайт.